Tapaa Thomas Hansson – insinööri, jolla on 21 vuoden kokemus projektinhallinnasta ja suunnittelusta
Thomas Hanssonilla on laaja kokemus insinöörinä – liikkuvista sairaaloista offshore-kontteihin ja sotilaallisiin ratkaisuihin. Hänen uransa alkoi kodinkoneasentajana, ja se on vienyt hänet ympäri maailmaa. Nykyään hän työskentelee projektoinnin, projektinhallinnan ja suunnittelun parissa Algecolla. Keskustelimme Thomasin kanssa hänen työpäivästään, urapolustaan ja neuvoista tuleville insinööreille.
Miltä tavallinen työpäiväsi näyttää ja minkälaisten projektien parissa työskentelet tällä hetkellä?
Aloitan seitsemältä, jotta olen paikalla, kun työpajatiimi saapuu. Juon kahvia ja tarkistan sähköpostit. Sen jälkeen seuraan käynnissä olevia projekteja kollegoiden kanssa, teen laskelmia uusista töistä, valmistan piirustuksia ja tilaan materiaaleja. Tapaan myös asiakkaita ja autan heitä löytämään oikean konttiratkaisun. Tällä hetkellä työskentelemme mm. mediayrityksen, hydrauliikkayrityksen ja tunnetun autonvalmistajan kanssa. Työ on hyvin vaihtelevaa – kuten tavallista.
Mikä inspiroi sinua ryhtymään insinööriksi, ja miten päädyit tähän rooliin?
Aloitin kodinkoneasentajana, mutta halusin opiskella lisää. Suoritin aikuiskoulutuksen ja pääsin 28-vuotiaana Blekinge Tekniska Högskolaan. Aloitin kaksivuotisella kone- ja kunnossapitotekniikan koulutuksella, mutta vaihdoin kolmen vuoden konetekniikan tutkintoon – se oli hauskempaa! Keväällä 2004 aloitin Uniteamilla, joka on nyt Algeco. Työ on vienyt minut Kiinaan, Yhdysvaltoihin, Turkkiin ja Romaniaan – projektit ovat vaihdelleet liikkuvista sairaaloista sotilasratkaisuihin. Nyt, 21 vuotta myöhemmin, teen suunnittelu-, projektinjohto- ja projektointitöitä.
Onko sinulla mieleenpainuvaa projektia, joka on vaikuttanut erityisesti?
Saimme kerran suuren ruotsalaisyrityksen projektin, joka vastasi koko edellisvuoden liikevaihtoamme. Se johti uusien työntekijöiden palkkaamiseen, työpajan laajentamiseen ja tontin kasvattamiseen. Projekti turvasi meille työtä useiksi vuosiksi – toimituksia riittää Q1/2027 saakka.
Miten huomioit kestävyysnäkökulmat projekteissasi?
Käytämme korkealaatuisia, kierrätettäviä materiaaleja ja teemme yhteistyötä urakoitsijoiden kanssa, joilla on vahvat ympäristö- ja turvallisuussuunnitelmat.
Mitä neuvoja antaisit tuleville insinööreille tai opiskelijoille?
Kuuntele ja opi sekä insinööreiltä että käsityöläisiltä. Kysy "lattiatasolla" työskenteleviltä – heidän tietonsa voi helpottaa suunnittelua ja säästää aikaa ja rahaa. Kokeile hitsata itse kaksi metallilevyä yhteen, niin ymmärrät työn vaativuuden. Ja ennen kaikkea – ole "tech-nörtti", ei vain työssä vaan muutenkin.