Modulaariset tilat ratkaisuna palolaitoksen käyttöiän pidentämisessä

Keski-Suomen hyvinvointialueen kilpailutuksen valmistumista ja uuden palolaitoksen rakentamista ei voitu enää odottaa. Sisäilmaongelmista kärsinyt Saarijärven palolaitoksen tuli palvella vielä muutamia vuosia, joten ratkaisuksi nousivat Algecon tilat. Tiloihin tehtiin myös erikoisratkaisuja, kuten upea sauna.

Päätimme ottaa väliaikaisiksi tiloiksi siirrettäviä väistötiloja, jotta haasteet paloasemalla saatiin ratkaistua, kertoo Saarijärven kaupungin tekninen johtaja Vesa Ronkainen. 

Uutta paloasemaa on suunniteltu, mutta se odottaa vielä kilpailutusta. Henkilötiloiksi päätettiin ottaa väliaikaisia tiloja, kunnes koko hanke on valmis. Algeco toteutti projektin, joka valmistui joulukuussa 2023. 

Tällä kertaa hinnan ohella väliaikaisten tilojen kilpailutuksen tärkeä osa-alue oli myös nopeus. Algeco voitti kyllä hinnalla. Meillä oli tarkka hankeohjelma, josta tarjoajat näkivät tarpeet ja meidän oli helppo vertailla tarjouksia. Näitä määreitä olivat esimerkiksi huoneiden määrä, varustelu ja koko. Katsoimme myös referenssejä aikaisemmista projekteista, kertoo Ronkainen.

Määrittelimme tilaohjelman ja jätimme pienille muutoksille varaa. Tekniikassa oleellisia olivat toki esimerkiksi lämmitys ja viilennys. Sisäilman tuli olla kunnossa. Näiden tilojen tulee täyttää samat määreet kuin uusien tilojen. Näin ollen väliaikaiset tilat ovat suunniteltuja kuten uudet tilat. Ovathan ihmiset näissä vuosia töissä joka päivä, jatkaa Ronkainen.

Algecon tilat ovat olleet laadukkaita. Vastaanotto meni heti läpi ensimmäisellä tarkastuksella. Yhteistyö on sujunut hyvin, ei ole mitään moitittavaa. Olemme tyytyväisiä, tiivistää Ronkainen projektin sujuvuutta. 

Käyttäjiä ovat Keski-Suomen hyvinvointialueen pelastuslaitoksen työntekijät. Mukana hankkeessa rakennettiin myös kuntosali, sauna- ja pesutilat, toimistotiloja sekä ensihoidon lepohuoneet. He päivystävät vuorokauden ympäri ambulanssihenkilökuntana. 

Pesu- ja saunatilat toteutettiin erikoisratkaisuna ja rakennettiin valmiiksi Algecon hallissa. Algeco vastasi kaikesta kokonaisvaltaisesti. Voit lukea tästä samasta lehdestä lisää hankkeen valmisteluista sivulta 12. 

Ronkainen kokee modulaarisen ratkaisun toimivaksi varmasti muuallekin: Voisin kuvitella, että tällainen kaksikerroksinen ratkaisu on kopioitavissa moneen vastaavaan paikkaan. Meillä on tilat nyt ainakin  2025 vuoden loppuun. Mahdollisuus on jatkaa, mikäli tarpeet jatkuvat ja jos hyvinvointialueen uuden palolaitoksen rakennusprojekti on kesken.Kuva 1: Kuntosalilla maistuu treenit, kuvaaja Pasi Nikara
Kuva 2: Treenin jälkeen on kätevää suunnata väistötilojen kuntosalilta suihkuun ja saunomaan, kuvaaja Pasi Nikara